A2 mlieko pochádza iba od zvierat, ktoré po rodičoch zdedili istý gén. Jeho konzumácia môže prinášať úľavu ľuďom, ktorí majú inak s bežným mliekom problémy.
Mlieko obyčajne delíme podľa toho, od ktorého cicavca pochádza. Z tohto hľadiska je zrejme najznámejšie mlieko kravské a veľkej obľube sa v poslednej dobe teší aj mlieko kozie alebo byvolie. Ďalším kritériom delenia je množstvo tuku, podľa ktorého u nás rozoznávame mlieko plnotučné, polotučné a odstredené. Viete ale, že existuje aj mlieko označované ako A1 alebo A2? A že jedno z nich je pre ľudský organizmus oveľa lepšie stráviteľné?
Jednou z najdôležitejších zložiek každého mlieka sú mliečne bielkoviny. Tie sa skladajú z dvoch základných častí: srvátky a kazeínu. Kazeínovú časť tvorí rad β-kazeínov, medzi ktoré patrí aj A1 β-kazeín a A2 β-kazeín. Prakticky všetky bežne dostupné mlieka obsahujú zmes A1 a A2 β-kazeínov a môžu sa označovať ako mlieko A1. V prípade, že obsahujú len A2 β-kazeín, označujú sa ako A2 mlieko. Toto mlieko však produkujú výhradne zvieratá, ktoré od oboch rodičov zdedili A2 variant génu pre β-kazeín a majú genotyp A2/A2. Úplne jednoducho je potom možné rozdiel medzi mliekami A1 a A2 popísať takto: Tieto mlieka sa líšia v obsahu dvoch druhov kazeínu, a to A1 β-kazeínu a A2 β-kazeínu, kedy mlieka A2 neobsahujú A1 β-kazeín (alebo len stopové množstvo ).
A2 mlieka môžu pochádzať od rôznych cicavcov, ale najčastejšie sa dnes stretávame s A2 mliekom kravským a kozím. Pre produkciu kravského A2 mlieka je do stáda nutné vybrať iba tých jedincov, ktorí po rodičoch zdedili vyššie spomínaný gén, pretože u časti kráv zmutoval, a produkujú tak A1 mlieko. Mlieko týchto vybraných dojníc sa potom pri výrobe nesmie stretnúť s iným mliekom a je potrebné dodržať aj ďalšie pravidlá, čo ospravedlňuje jeho vyššiu cenu. U kôz tento gén zostal zachovaný, takže je možné povedať, že A2 mlieko produkujú prirodzene. Konzumácia A2 mlieka so sebou prináša benefity, a to v podobe jeho lepšieho trávenia, mäkšej stolice a prípadných menších bolestí žalúdka. Vedecké štúdie1 tiež uvádzajú, že β-kazeín A2 nespôsobuje zápalové ochorenia, ako je kolitída alebo syndróm podráždeného čreva. Na rozdiel od neho býva β-kazeín A1 obsiahnutý v bežnom mlieku považovaný za pôvodcu niektorých typov mliečnych intolerancií.
Všetky vyššie popísané výhody ponúka českým aj slovenským deťom Kendamil Kozie mlieko. Ide práve o A2 mlieko a navyše o mlieko kozie, ktoré ponúka aj mnoho ďalších benefitov.
Podľa dostupných vedeckých štúdií je A2 β-kazeín pôvodným variantom, ktorý bol stopercentne zastúpený v materskom mlieku cicavcov. Pred niekoľkými tisíckami rokov však došlo k jeho mutácii a vzniku variantu A1, ktorý sa následne rozšíril do celých populácií.
1. Ho S, Woodford K, Kukuljan S, Pal S. Comparetive effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomised cross-over pilot study European Journal of Clinical Nutrition 2014; 68:994–1000.