Kozie mlieko a jeho výhody
24. 11. 2020

Kozie mlieko a jeho výhody

Ľudia, ktorí pociťujú problémy pri konzumácii mliečnych výrobkov, často prechádzajú na kozie mlieko. Prečo? V skutočnosti totiž bývajú alergickí na mliečnu bielkovinu, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza v kravskom mlieku. V kozom mlieku sa prakticky nevyskytuje, a navyše je kozie mlieko samo o sebe oveľa stráviteľnejšie. Tým ale jeho výhody zďaleka nekončia.

Ľudský tráviaci trakt si s kozím mliekom poradí oveľa ľahšie ako s kravským. Na rozdiel od neho totiž obsahuje minimum (prakticky len stopové množstvo) bielkoviny A1 β-kazeín, na ktorú je dnes mnoho ľudí alergických. Tá tiež môže stáť za zápalovou odpoveďou tráviaceho traktu, ktorá sa potom prejavuje kŕčmi alebo nadúvaním. Kozie mlieko obsahuje prevažnú väčšinu A2 β-kazeínu, čo má za následok, že sa v žalúdku vytvára jemnejšia hmota. Tá potom ľahšie prechádza zažívaním a je aj ďaleko stráviteľnejšia.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou kozieho mlieka je fakt, že je svojim zložením oveľa bližšie materskému mlieku ako mlieko kravské a oproti nemu obsahuje aj väčšie množstvo niektorých vitamínov a minerálov. Nájdeme v ňom napríklad o 46% viac vitamínu A, o 37% vitamínu C a môže sa pochváliť aj vyššími hodnotami vitamínov D, B2 alebo B6. Z minerálov spomeňme o 33 % vyšší podiel horčíka alebo o 10 % viac vápnika. Ten je mimochodom nevyhnutný pre prirodzený rast kostí a pre ich silu a pevnosť. Ani tým však zoznam predností kozieho mlieka nekončí. Nájdeme v ňom aj viac jódu, selénu alebo taurínu.

Jednou zo základných zložiek každého mlieka je tuk. Ten je nielen ľahko dostupným zdrojom energie, ale u detí ovplyvňuje aj vývoj ich imunitného systému. V mlieku sa vyskytuje v podobe drobných guličiek obalených lipo-proteínovou membránou. U kozieho mlieka sú tukové guličky oproti kravskému mlieku menšie, čo je ďalší dôvod, prečo ho ľudia lepšie trávia. Kozie mlieko navyše obsahuje aj väčšie množstvo MCT tukov (oleje s jednoduchšou štruktúrou), ktoré bábätká rýchlejšie vstrebávajú a ktoré im poskytujú potrebnú energiu.

K nesporným výhodám kozieho mlieka patrí aj skutočnosť, že v porovnaní s kravským mliekom je v ňom až 6× viac prebiotických oligosacharidov a tiež HMO (Human Milk Oligosaccharides), čo sú oligosacharidy materského mlieka, ktoré sú okrem iného potravou pre probiotické baktérie. Nielenže majú protizápalové vlastnosti, ale podporujú a uľahčujú aj trávenie. Tieto oligosacharidy pomáhajú predovšetkým v počiatkoch bábätkám rozvíjať ich prirodzenú imunitu.

Všetky spomínané benefity sú samozrejmosťou pre Kendamil Kozie mlieko. Toto mlieko je vďaka použitiu kozieho mlieka oproti kravskému menej alergizujúce a v žalúdku sa vďaka nemu vytvára jemnejšia hmota, ktorú ľahšie spracovávajú bruška detí citlivých na kŕče a nadúvanie.

Zdroje:

Kulkarni PS, Dole KK. Investigations in viscosity of milks. J. Dairy Sci. 1956; 9: 68–79.
Attaie R, Richter R. Size Distribution of Fat Globules in Goat Milk J Diary Sci. 2000; 83: 940-944.
Ohiokpehai O. Processed Food Products and Nutrient Composition of Goat Milk Pakistan Journal of Nutriton 2003; 2(2): 68–71.
Rial SA et al. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals Nutrients 2016; 8(5): 281.
Odle J. New Insight into the Utilization of Medium-Chain Triglycerides by the neonate:Observations from a Piglet Model The Journal of Nutrition 1997; 127(6): 1061–1067.
Clark S, Sherbon JW Alpha s1-casein, milk composition and coagulation properties of goat milk Small Ruminant Research 2000; 38(2): 123–134.
Pattanayak S. Regular lactation in non-estrus and nonpregnant goat for years – a cesa report. Exploratory Animal and Medical Researc 2013; 3(2): 190–192.
Docena GH et al. Identification of casein as the major allergenic and antigenic protein of cow´s milk Allergy 1996; 51(6): 412–416.
Elsayed S et al. Evaluation of the Allergenicity and Antigenicity of Bovine-Milk alfa1-casein Using Extensively Purified Synthetic Peptides Scandinavian Journal of Immunology 2004; 60(5): 486–493.
Ceballos LS et al. Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology Journal of Food Composition and Analysis 2009; 22(4): 322–329.
Kumar S et al. Nutritional Features of Goat Milk – A Review Indian J. Dairy Sci. 2012; 65(4): 266–273.
Martinez-Ferez A et al. Goat´s milk as natural source of lactose-derived oligosaccharides: Isolation by membrane technology International Diary Journal 2006; 16(2): 173–181.
Leong A et al. Oligosaccharides in goat’s milk-based infant formula and their prebiotic and anti-infection properties. British Journal of Nutrition, 2019; 1.
Hyo-Hee K, Sung-Seob Y, et al. Galactooligosaccharide and Sialyllactose Content in Commercial Lactose Powders from Goat and Cow Milk Korean J Food Sci Anim Resour. 2015; 35(4): 572–576.