Plnotučné mlieko obsahuje nielen tuk, ktorý pre bábätká predstavuje potrebný zdroj energie, ale aj ďalšie biologicky dôležité látky. Štúdie pritom ukázali, že jeho konzumácia nemá negatívny vplyv na hmotnosť detí. Mamičky sa preto nemusia báť, že by kvôli tomu ich bábätká začali priberať na váhe. Naopak môžu využiť všetky skvelé vlastnosti, ktoré plnotučné mlieko ponúka. Vďaka jeho obsahu v dojčenských formulách bábätka lepšie vstrebávajú vápnik a majú mäkšiu stolicu. Lepšie a dlhšie tiež spia, takže spokojní sú nielen drobci, ale aj ich rodičia.
Jednou z najdôležitejších živín obsiahnutých v materskom mlieku je tuk. Ten sa v ňom vyskytuje v podobe drobných guličiek obalených lipo-proteínovou membránou. Dojčatá z neho získavajú nielen energiu, ale je významný aj z hľadiska ich vývoja. Tuky poskytujú napríklad esenciálne mikronutrienty (vitamíny A, D, E, K a polynenasýtené mastné kyseliny – PUFA) a sú významné aj z hľadiska podpory gastrointestinálnych funkcií a lipidového a lipoproteínového metabolizmu.
A nielen to – tuky majú vplyv aj na vývoj imunity. Od polovice 20. storočia sa ale pri výrobe mliečnej dojčenskej výživy kvôli šetreniu mliečny tuk nahrádza rastlinnými olejmi. Prečo? Pretože sú skrátka lacnejšie. Bežné komerčne vyrábané dojčenské mlieka preto často neobsahujú biologicky dôležité látky mliečneho tuku alebo sa do nich následne musia pridávať vo forme MFGM (Milk Fat Globule Membrane; slovensky = membrána mliečnych guličiek).
Základom dojčenského mlieka Kendamil je kvalitné plnotučné kravské mlieko, a preto sa do neho už žiadny mliečny tuk pridávať nemusí. Pre bábätká je tento tuk ľahko stráviteľný a vďaka plnej mliečnej chuti im toto mlieko tiež chutí. Kendamil, ako plnotučná mliečna receptúra, obsahuje vyšší podiel kyseliny palmitovej na pozícii sn-2. Takéto zloženie viac zodpovedá unikátnej štruktúre tukov materského mlieka, čo napomáha vstrebávaniu vápnika a kyseliny palmitovej.
Ukázalo sa, že množstvo vápnika vylučovaného v stolici dojčiat, ktoré dostávali mliečny tuk, bolo nízke, čo znamená, že sa lepšie vstrebáva a dochádza k lepšej mineralizácii kostí, pričom v stolici pozorovaných dojčiat bolo nižšie aj množstvo palmitátových (vápenatých) mydiel. Receptúra mlieka Kendamil zaisťuje, že sa v črevách bábätiek toto mydlo tak, ako je to v prípade niektorých rastlinných tukov, netvorí. Ich stolica je teda mäkšia, čím sa mimochodom znižuje aj riziko zápchy. Také dieťatko menej plače a viac spí. A spánok? Ten je dôležitý nielen pre vývoj dieťaťa, ale aj pre rodičov. Pretože iba dobre vyspaný rodič môže byť spokojný rodič. A pretože je živočíšny tuk oveľa lepšie stráviteľný ako rastlinné tuky, je Kendamil vhodný aj pre deti s citlivejším tráviacim ústrojenstvom.
Na trhu existuje množstvo dojčenských mliek. Mnohé z nich sa ale na rozdiel od Kendamilu kvôli úsporám už v základe vyrábajú z odstredeného mlieka. Obsah tuku sa potom takzvane doháňa pridávaním tukov rastlinných. Lenže je to práve mliečny tuk, vďaka ktorému je možné priblížiť sa pomeru mastných kyselín tak, ako je to v materskom mlieku. Odborníci tento pomer uvádzajú takto: nasýtené 37 %, mononenasýtené 47 % a polynenasýtené 16 %. Pri porovnaní s ostatnými mliekami na slovenskom trhu je tento pomer v Kendamile materskému mlieku najbližšie: 33 % nasýtenej, 45 % mononenasýtenej a 22 % polynenasýtenej mastnej kyseliny.
Niektoré mamičky sa boja, aby ich bábätko po plnotučnom mlieku nezačalo príliš priberať na váhe. Môžeme ich ubezpečiť, že nebude. Práve naopak. Ako ukázali výsledky systematického prehľadu a metaanalýzy uverejnené vo odbornom časopise The American Journal of Clinical Nutrition vo februári 2020, nemá konzumácia plnotučného mlieka nepriaznivý vplyv ani na hmotnosť, ani na zloženie tela detí. Naopak je spojená s nižším rizikom vzniku obezity. V mlieku Kendamil dostane dieťatko všetky potrebné živiny, pretože jeho zloženie je silne inšpirované materským mliekom. Plnotučné mlieko obsahuje 26% tuku a 74% bielkovín. Aby sme dosiahli hladinu bielkovín tak, ako je to v materskom mlieku, obsahuje receptúra Kendamilu aj vyvážený podiel mlieka odstredeného. Jedine tak vznikne správny pomer medzi obsahom bielkovín a mliečneho tuku, pričom všetky výhody plnotučného mlieka zostanú zachované.
Zdroje: